Hills+Co. - Montcalm elevation contemporary passivhaus in Wye Valley AONB
Hills+Co. - Montcalm entry courtyard and hallway contemporary passivhaus in Wye Valley AONB
Hills+Co. - Montcalm rear elevation contemporary passivhaus in Wye Valley AONB
Hills+Co. - Montcalm site plan contemporary passivhaus in Wye Valley AONB

MONTCALM

A new build, low energy, family home with views over the Wye Valley AONB in St. Briavels, Gloucestershire. 

 

The new build proposal replaces a poorly constructed and insulated bungalow with an energy efficient 4-bed home for a growing family. The siting of the proposal seeks to retain the line of the existing building frontage and to integrate the use of the driveway and new car port/garage with the proposal.

 

Due to the gently rising garden levels, the building will be built partly into the landscape to the west, minimising the mass and visual impact. This is further emphasized by creating a flat 'green' roof that grows out of the landscape seamlessly and reduces the visual impact of the house in its setting. A traditional stone wall, forming the front elevation at ground floor, creates a private edge to the property, with entry courtyard beyond, and supports the upper level of living accommodation to the east. The strong gabled form is typical of the local vernacular.  

 

The house is orientated (like the existing bungalow) to face the landscape views to the north. The proposed layout creates an open plan family space (kitchen/dining/living), with connected service quarters (utility/WC), under a single storey at ground floor; and a two storey private wing, with snug, bedrooms and bathroom, physically and acoustically separated from the family space.

 

The new house will be constructed as an off-site timber frame structure, to be well insulated and airtight. Materials are to be in keeping with the local context, utilising a simple mix of timber cladding, stonework and a zinc roof. The timber cladding will silver and soften in its context over time. Carefully positioned glazing will enhance the experience of this house and its connectedness to the surrounding landscape.

Location:

St. Briavels, Gloucestershire

Site Constraints/Other:

Demolition of existing bungalow, Wye Valley AONB, Ecology

Status:

RIBA Stage 2 Pre Planning

Hills+Co. - Montcalm kitchen view contemporary passivhaus in Wye Valley AONB
Hills+Co. - Montcalm master bedroom view contemporary passivhaus in Wye Valley AONB
Hills+Co. - Montcalm interiors palette contemporary passivhaus in Wye Valley AONB

VIEW MORE RESIDENTIAL PROJECTS